80tallsparty mat

Å velge mat til 80tallsfesten kan være litt vanskelig, en av gunnene er at det som den gang da var eksotisk, idag er fryktelig "harry", og simpelt, f.eks. frossenpizza og spagetti med kjøttdeig og ketchup.

Ta gjerne utgangspunkt i ostebordet, det er tidløst. Og kombiner det med litt annet vomfyll, som minipizza, gryterett eller grillet kylling.

Pizza
Frossenpizzane kom inn i butikkene rundt 78, men det var først på 80tallet at det tok av. Nå spiser vel de fleste frossenpizza minst 4 ganger i uka i utgangspunktet, så det er vel ikke den helt store festmaten. Men en hjemmlagd pizza med kjøttdeig, tomatpure, annanas og ost er "autentisk", og vil sikkert slå an.

Gryterett
For å sitere Øyvind Mund i "Gyllene Tider": "Da var gryterett eksotisk". Gryterett med ris er enkelt å lage til mange personer, og er også autentisk.

Mousaka
De greske øyer ble et populært reisemål, og mousaka ble en populær "lørdagsrett".

Pasta
Lasagne, spaghetti og kjøttdeigsaus og makaroni og skinke var nytt og spennende tidlig på 80tallet.

"Kinamat"
Ble populært fra midten av tiåret.

Taco
Kom for fullt først på slutten av 80tallet

Ostebord
Ostebord m/diverse ostetyper og frukt.

Grillet kylling
Enkelte butikker fikk grill, og grillet kylling ble veldig populært.

Kalkun
Kalkun kom for fullt som festmat rundt 1983.

Deserett
Freia gele og puddinger. Er det en rølpefest er det kanskje en ide å blande sprit i geleen. Kok gele m/halve vannmengden. La den avkjøle seg til 30-40 grader. Tilsett sprit, tilsvarende ca halve vannmengden. Du skal altså bruke ca 25% mindre væske enn det som står på pakken, ellers blir den ikke stiv.

"Spritmelon" er en annen rølpevariant. Skjær et rundt hull i toppen på en vannmelon. Grav litt av kjøttet ut med en teskje eller bruk en "kjerneutstikker". Sett den i vasken med hullet ned og la den stå å renne av seg etpar timer. Etterfyll med vodka eller rom i hullet, og fyll på etterhvert som spriten trekker inni fruktkjøttet. Skjæres i båter og serveres som "vanlig" vannmelon

Frisk "eksotisk" frukt er også litt 80talls. Sharaon, mango, kiwi, pasjons o.s.v. kom ikke i butikkene før på 80tallet.

Hermetisk fersken og vaniljeis er også litt 80talls.

Selv om rettene over, virker litt utdatert, vil jeg vil påstå at utvalget var mer spennende da enn nå. Alle supermarkeder med respekt for seg selv hadde egen pølsemaker, som laget pølser, pålegg og nykvernet kjøttdeig.

Lokale produsenter leverte kjøtt og fiskevarer og ostdiskene bugnet av vellagret ost, i motsetning til nå hvor holdbarhetsdatoen er satt før osten i det hele tatt begynner å modne.

Du fikk dessuten importerte supper, pater, posteier o.s.v. på boks i de fleste butikker.
Mange små grossister førte til at vareutvalget ble forskjellig fra butikk til butikk.

Sentralisering av produksjon, næringsmiddeltilsyn og de 4 usannsynelig kjedelige kjedbutikkene Rimi, Rema, Prix og Kiwi har isammen tatt knekken på dette. :-(